Zalejvaná
Autor Miroslav Dobeš, dne 19. 2. 2020, v kategorii Polévky
4 vajíčka na tvrdo
1x smetana 12
4 střední brambory
lžíce hladké mouky
lžička čerstvého nebo sušeného kopru
trochu octa
bobkový list
nové koření (není nutné)
sůl
Oloupané brambory nakrájené na kostičky vložíme do osolené vody a povaříme. Po změknutí brambor zalejeme smetanou mírně zahuštěnou hladkou moukou a povaříme dalších 10 minut. Ne se polévka provaří, uvaříme vejce natvrdo. Pak polévku okořeníme koprem a dochutíme přibližně lžičkou octa podle chuti. Ocet raději nenalévat do vroucí nebo příliš horké polévky, protože by mohlo dojít ke sražení smetany. Podáváme s vařenými vajíčky.
Speciální verze může být i s houbami, které se do polévky dávájí hned na začátku vaření. Houby je dobré mít předem namočené ve vodě. Této polévce s houbami se pak už neříká zalévaná, ale kulajda 🙂