www.dobesovi.cz

2021 – movies

Autor , dne 8. 4. 2021, v kategorii Filmy

Na nože

Knives Out, USA, 2019, režie Rian Johnson, 82% na ČSFD

Když je slavný spisovatel Harlan Thrombey (Christopher Plummer, (1929-2021)) po oslavě svých narozenin nalezen mrtev, podezřívá zpočátku najatý detektiv Daniel Craig všechny. Hamižnou dceru Jamie Lee Curtis se záletným manželem Donem Johnsonem, zchudlou vdovu po prostředním synovi Toni Collette i nejmladšího syna Michaela Shannona, který vede dědovo vydavatelství – tyhle všechny toho večera děda odstřihl od svých peněz a teď je po něm. Diváci se poměrně záhy dozví, jak k úmrtí došlo, takže jenom s napětím čekáme, jak to dopadne. Obviněnou se nakonec stává mladá ošetřovatelka Marta, ale když se na scéně objeví vnuk Chris Evans, ukáže se, že k úmrtí došlo vlastně náhodou. Parádní detektivka jako z minulých časů –  staré venkovské sídlo,  zajímavá zápletka, skvělé herecké obsazení a 150ti letá prababička kohosi, která to nakonec rozčísne. Ani na chvilku jsme se nenudili a na netu jsem zjistila, že se chystá pokračování. Tak to si nenechám ujít.

 

Cizí oběd

Dabba, Indie, 2013, 76%

Mám ráda filmy odjinud a tenhle není výjimkou. V Indii posílají manželky manželům každý den do práce obědy po poslíčcích, ví bůh jak to funguje, ale údajně to funguje. Je to blázinec, všude spousty lidí a aut a tak se jednou stane, že jeden oběd doputuje, kam nemá. Nesprávným adresátem je úředník před důchodem, kterýho hraje Irrfan Khan (1967-2020), jehož znám ze seriálu In treatment. Odesílatelkou je osamělá manželka Ily, které si její manžel moc nevšímá. Začnou si posílat vzkazy a divák by si nejspíš přál, aby se dali dohromady. To se ale nedozvíme, konec je otevřený. Když přestanou chodit dopisy, Ily jde hledat Irrfana do práce, ten už je ale odejítej na penzi, takže se nepotkají. Ily sebere odvahu a dítě a od manžela odejde. jestli se ale někdy někde v tom indickým blbákově setkají, to teda nevím. Moc milý, nenápadný, ale nezapomenutelný film.

 

Manželská historie

Marriage Story, USA/VB 2019, r. Noah Baumbach, 80%

Scarlett Johansson a Adam Driver  se chtějí rozvést, teda spíš ona. Původně to chtějí pořešit bez právníků, ale když začalo jít i o výhradní péči o kluka, byli povoláni do služby. A nastalo peklo, křičelo se, nadávalo, obviňovalo, vytahovaly se špinavosti, ačkoli se do té doby zdálo, že oba žijí životy, jaké jim vyhovují. Bylo to smutný a nepříjemný a bolavý a chtěla sem to vypnout, protože takhle to přece nemusí a nemá být. Bylo mně to až fyzicky nepříjemný, herci podávali výborný výkony a Adama Drivera mně bylo opravdu líto, byl v pasti. Bylo to tak realistický a tak zblízka, jako bysme tam byli s nima a bytostně se nás to dotýkalo. Nevím, jestli to dopadlo dobře, ale asi jo, rozvod byl nevyhnutelný. Líbilo se mně, že i přes všechny ty zlý věci, co se staly a co si řekli, jim vlastně na sobě nepřestalo záležet a že tu společnou minulost nejde jen tak jednoduše zrušit. V tomhle zápase nevyhrál nikdo, oba prohráli.

 

K zemi hleď!

Don´t look up, USA 2021. r. Adam McKay (*1968), 75%

Jennifer Lawrence a posléze i Leonardo DiCaprio zjistí, že se naše matička Země zanedlouho srazí s kometou, která ji zcela zničí. Tahle strašná věc však nikoho příliš nezajímá, tak nějak se to nikomu zrovna teď moc nehodí a úplně nejmíň prezidentce USA Meryl Streep, která kandiduje na další volební období. Takže termín srážky se blíží a nic moc se neděje, akorát jeden superboháč se pokusí kometu zničit ve vesmíru ještě před jejím dopadem. Jedná se o pokus neúspěšný a on pak musí s hrstkou vyvolených nebohou planetu opustit a ponechat osudu. Pokud chcete vidět nahé pozadí Meryl Streep, je nutné počkat až do konce závěrečných titulků. Zábavné, trefné a přitom trochu strašidelné, protože přesně takhle se to klidně může stát. Možná se to zrovna děje 🙂

 

Topgun: Maverick

USA, 2022, r. Joseph Kosinski (*1974), 88%

Některý věci se nemění, jako například mladí namistrovaní frajírci, kteří chtějí lítat ve stíhačce a kterým patří svět. Chtěla jsem napsat, že se za těch 34 let, co uplynuly od jedničky, nezměnil ani Tom Cruise, ale to bych kecala. Jasně, vypadá skvěle, ale leccos bylo jistě přilepeno, vyretušováno a vylepšeno, jinak by to nedávalo smysl a nikdo by se na to nedíval. Maverick nám teda trošku sešel, už nelítá, ale učí a pořád je problematický, což může potvrdit Jon Hamm, Val Kilmer nad hrobem i jeho nová kočka Jennifer Connely. Film se povedl, má to spád, je to napínavý, nic šokujícího nebo neočekávanýho tady nenajdeme, ale to jsme ani nechtěli. Parádní jsou záběry z letu stíhačkou. To je člověk doslova přišpendlenej k sedačce a úžasem ani nedýchá. Už jen kvůli tomuhle stojí za to film vidět.

 

Single Man

USA, 2009, r. Tom Ford (*1961, módní návrhář), 77%

Matthew Goody, který zazářil v povedeným seriálu The Offer, hraje v tomhle komorním a pomalém filmu tragicky zahynulého životního partnera Colina Firthe. Ten se z jeho smrti ani po letech nemůže vzpamatovat, ta rána je tak hluboká, že ji nadokáže zacelit ani zajímavá a obohacující práce profesora na univerzitě ani přítelkyně Julianne Moore, která je na něm silně citově závislá. Colin už nevidí východisko ze své osamělosti, opatří si zbraň, uspořádá si věci a pomalu se připravuje na konec. V ten moment se potká se svým studentem, který se netají svým obdivem k němu a možná i něčím víc ? Colin neví, váhá, přemýšlí, možná by snad i začal uvažovat o tom, že by to zkusil, i když je to asi dost přes čáru, ale nakonec zasáhne osud. A to tak že definitivně. Tuhle roli měl podle mě Colin Firth šitou na míru. Film dostal v roce 2010 celkem 3 Zlaté glóby.

 

Babel

Drama, Fr., USA, Mexiko – 79 %

Brad Pitt a Cate Blanchett jsou na dovolený v Maroku, jedou na výlet busem a najednou odněkud přilítne kulka a trefí Cate. Nastává boj o její život, a to přímo tady v divočině v místních podmínkách. Doba jejich dovolené se neúměrně prodlužuje. Najatá chůva bere jejich děti do Mexika na svatbu, páč je nemá kdo jiný hlídat a cesta zpátky do Ameriky je málem stojí život. Pak tu máme hluchou teenagerku v Japonsku, která to nemá úplně v hlavě v pořádku a to, že si nerozumí s otcem, tomu taky moc nepřidá. A nakonec dva bratři, kteří testují, jak daleko dostřelí zbraň, kterou dostal jejich marocký otec od svého japonského přítele. Tak takovýhle propletenec připravil v roce 2006 mexický režisér Alejandro González Iňárritu – nar. 1963, filmy: Amores perros, 21 gramů, Biutiful a Zmrtvýchvstání.

 

Francouzská depeše Liberty

USA, Něm. 2021, r. pan hračička Wes Anderson (USA, nar. 1969)

Tenhle film si užijí pouze opravdoví milovníci filmů Wese Andersona, mezi které se s dovolením již mnoho let počítám. Autor nás zde seznamuje s životem a chodem redakce fiktivního časopisu Francouzská depeše a zvlášť pak s jedním jeho speciálním vydáním. Ale o to vlastně až tak nejde, jde o tu podívanou – tolik dialogů, tolik barev, tolik blbůstek a vychytávek a vtípků a narážek, tolik skvělých herců – tohle prostě nikdo jiný neumí, možná by toho všecho mohlo být i míň, aby člověk dokázal všechno líp pochytat a pobrat 🙂 Snímek sklidil na festivalu v Cannes, kde byl nominován na Zlatou palmu, devítiminutový potlesk. Já bych tleskala i dýl. Jeho filmy jsou speciální a unikátní, numero uno za mě Grandhotel Budapešť z roku 2014 a  numero due animák Psí ostrov z roku 2018.

 

Drive my car

ドライブ・マイ・カー  :-), Doraibu mai kâ, Japonsko, 2021, podle povídky Haruki Murakamiho

Stárnoucí herec a režisér Júsuke Kafuku přijme nabídku na hostování v Hirošimě. K pobytu dostane i vlastního řidiče, který bude řídit jeho auto. Vlastně řidičku, mladou kočku, něco přes dvacet.  Při častých přejezdech z místa na místo má borec dost času přemýšlet o tom, proč mu byla jeho žena nevěrná, proč jí nikdy neřekl, že o tom ví a proč příběhy, který vyprávěla při sexu a který si nepamatovala, znal i jeho mladý kolega herec. Obviňuje se, že jí vlastně mohl pomoct a nemusela umřít. Z řidičky časem vyleze, že ona taky mohla zabránit smrti matky a neudělala to. Nakonec v sobě najdou spřízněné duše a on v ní možná i dceru, o kterou kdysi přišel. Pomalý, klidný, melancholický film o vině a odpuštění. Film dostal Zlatý Globus za nejlepší cizojazyčný film a vyhrál i v Cannes cenu za nejlepší scénář. Arigató. Děkuji.


Zanechte komentář

Hledáte něco?

Použijte tento formulář:

Nenašli jste co jste hledali? Zanechte zprávu v komentářích a napravíme to!

Něco ke čtení?

Navštivte i tyto stránky...