www.dobesovi.cz

Noc kostelů 2013

Autor , dne 24. 5. 2013, v kategorii Aktualitky, Mireček

A máme tu další noc kostelů. Tentokrát jsem navštívili kostely dva, první v Blažovicích (kostel Nejsvětějšího Srdce Páně) a druhý v Pozořicích (kostel Nanebevzetí Panny Marie). Mira se s náma opět vyšplhal do věží obou kostelů. Věže byly nakonec celkem tři, protože v Pozořicích mají dvě kostelní věže.

V kostele v Blažovicí jsme našli zmínku o Tvarožné:
Při stavbě kostela byly pořízeny do věže tři levné litinové zvony a zavěšeny na kovovou konstrukci, zhotovenou v místní kovárně. Do malé vížky byl pořízen kvalitní „evangelijní zvon“, který byl za II. světové války tajně vyměněn za litinový „umíráček“ z věže a ukryt na neznámém místě, když byly bronzové zvony povinně odevzdávány (rekvírovány) k roztavení na munici. Úřadům bylo prokázáno,že všechny naše zvony jsou pouze litinové a po válce se pak evangelijní zvon vrátil na své místo. V sedmdesátých létech minulého století získal farní kostel ve Tvarožné povolení k objednání dvou nových zvonů (takové povolení musel tehdy vydat krajský církevní tajemník). Zvony byly v roce 1974 zhotoveny ve známé rodinné zvonárně paní Laetitie Dytrichové v Brodku u Přerova. Při zkoušce zvonů ve zvonárně bylo zjištěno, že jejich ladění neodpovídá zcela původnímu zvonu, se kterým měly na věži souznít, proto bylo urychleně rozhodnuto, že hotové zvony budou zavěšeny v Blažovicích a pro Tvarožnou budou odlity nové zvony, které uhradí Blažovice. V Blažovicích bylo v krátké době sebráno 430 kg mědi a zakoupeno 130 kg cínu pro zvonárnu a blažovští očekávali podle dohody zavěšení hotových zvonů, pro které však chybělo povolení církevního tajemníka. Zvony nesměly být ze zvonárny ani odvezeny a na zvonárnu byl činěn nátlak, aby zvony prodala, čemuž blažovští trvale bránili. Po roce průtahů byly zvony převezeny do Tvarožné a tam po krátké době bez kolaudace tajně zavěšeny. Ve zvonárně tak zůstal blažovský materiál, ze kterého byly pro Blažovice odlity nové zvony až po revoluci v roce 1989. Po slavnostním vysvěcení zvonů 8. července 1989 byly krátce vystaveny v kostele a po týdnu zavěšeny.
Větší zvon nese nápis MARIA ROK MARIÁNSKÝ − JAN − DAR FARNÍKŮ Z BLAŽOVIC L.P. 1988, menší zvon: ANEŽKA PŘEMYSLOVNA ROK ANEŽKY PŘEMYSLOVNY 1988 – ZDISLAVA − DAR FARNÍKŮ Z BLAŽOVIC L.P. 1988 .
zdroj: http://farnostblazovice.webnode.cz/historie/historie-kostela/

:

Zanechte komentář

Hledáte něco?

Použijte tento formulář:

Nenašli jste co jste hledali? Zanechte zprávu v komentářích a napravíme to!

Něco ke čtení?

Navštivte i tyto stránky...